Kako se lepe tapete – saveti za lepljenje tapeta na vaš zid

kako se lepe tapete

Kako se lepe tapete je pitanje koje muči mnoge naše mušterije? Ako ste se odlučili da novinu u svoj porodični dom ili poslovni prostor unesete prelepim dekorativnim tapetama i izabrali stil i dezen koji Vam se najviše dopada, sledeći korak će biti njihovo lepljenje na zidove.

Odgovor na pitanje kako se lepe tapete nije težak – postoji nekoliko osnovnih pravila kojih je važno pridržavati se, razume se uz primenu proizvođačkih uputstava koja ćete pronaći na pakovanju materijala ( tapeta, lepka, pomoćnih sredstava ).

Lepljenju tapeta treba da prethodi adekvatna priprema podloge, koja podrazumeva čišćenje i ravnanje zidova i, ukoliko je potrebno, nanošenje tzv. prajmera ( osnovna boja čija je funkcija povezivanje starih slojeva boje i stvaranje čvrste osnove sa koje se tapete neće odlepljivati ).

Kada su zidovi čisti, ravni i suvi, može se početi sa lepljenjem tapeta, tako što se skalpelom ili makazama izreže nekoliko traka odgovarajuće dužine (tj. visine zida od poda do plafona, plus 5-10 cm) i na njih nanese prethodno pripremljen lepak (ili na zid, što zavisi od vrste tapeta i vrste lepka).

Važno je da premazivanje lepkom uradite za onoliko traka tapeta koliko možete da zalepite za oko 15 minuta ( kako se lepak ne bi presušio ), a zatim se postupak nastavlja po istom principu.

Lepljenje tapeta treba početi od zida koji je najbliže prozoru i nastaviti sa udaljavanjem od izvora svetlosti, jer će tako spojevi rolni biti najmanje vidljivi.

Kako se lepe tapete možete pogledati na video snimku.

Traku postavljate postepeno od plafona ka podu, pažljivo je ravnajući gumenim valjkom, širokom četkom ili suvom krpom, istovremeno istiskujući eventualne mehuriće od sredine ka ivicama. Ukoliko želite da vidite taj deo rada, pogledajte neki od video klipova na Youtube kanalu, kako bi vam ovi procesi bili lakši da razumete.

Kada je lepo „legla“ prva, nastavljate sa lepljenjem sledećih rolni, vodeći računa da se ne preklapaju, ali i da nema razmaka na spojevima (naravno, ukoliko dezen zahteva uklapanje, ispravno složene trake treba pripremiti još u fazi sečenja).

Poslednji korak uspešnog odgovora na pitanje kako se lepe tapete bi bio precizno i pažljivo opsecanje viškova gore i dole, opkrajanja oko utičnica i prekidača i postavljanje lajsni i bordura (ako ste se opredelili za njih), nakon čega se ponosno možete diviti svom malom „remek delu“.

Lepljenje tapeta naime nije uopšte jednostavan i lak posao. To je posao koji zahteva veoma puno pažnje ali i vremana. Uvek je potrebno da dve osobe budu angažovane pri ovom procesu kako se ne bi desilo da se tapete zalepe pogrešno ili krivo.

Zato Vas savetujemo da ipak angažujete stručni tim kako bi Vam profesionalno i pažljivo odradio ceo ovaj proces i kako bi ste na kraju Vi bili zadovoljni celokupnim izgledom. Nadamo se da smo vam bar malo pojasnili kako se lepe tapete i da ćete sada možda to moći i sami da uradite.

Call Now Button