Kada su počele da se lepe tapete ?

Kada su počele da se lepe tapete

Kada su počele da se lepe tapete i ko ih je prvi lepio? Kada u današnjem savremenom vremenu uživamo u prijatnosti svojih domova, od kojih su mnogi ukrašeni tapetama za zidove, verovatno i ne razmišljamo kako su ljudi došli na ideju da ih koriste i kada su počele da se lepe prve tapete.

Za odgovor na ovo interesantno pitanje potrebno je da se vratimo nekoliko vekova unazad, naravno u doba kada je papir počeo masovnije da se koristi ( mada neki preteče tapeta vide i u kožama koje su se na zid kačile iz praktičnih, ali i estetskih razloga, kao i u vekovima popularnim tapiserijama ).

Kada su počele da se lepe tapete i gde?

Naime, prvo pravo ukrašavanje zidova lepljenjem dekorisanog papira vezujemo za Francusku i njene dvorove u XVII i XVIII veku, a tapete su u to vreme smatrane vrhunskim luksuzom i prestižom i mogla ih je priuštiti samo društvena elita. Bile su veoma popularne i njima su ukrašavane rezidencije vladara i visokog plemstva, a svakako vrlo poželjno zanimanje bilo je postati ekskluzivni kraljevski proizvođač ili dobavljač tapeta, kada su počele da se lepe tapete na kraljevskim dvorovima.

U to vreme se moda upotrebe tapeta za dekoraciju zidova iz Francuske proširuje i na Englesku, gde je takođe rado prihvaćena i veoma korišćena od strane bogatog plemstva. Iako su bile preskupe i bukvalno nedostupne širem sloju stanovništva na samom početku, kasnije će tapete postati široko prihvaćene za inovativno uređenje domova širom sveta. Zapravo, pravo vreme kada su počele da se lepe tapete datira jos od pre nekoliko vekova unazad.

Velikog značaja u tome imao je razvoj štamparija u doba industrijske revolucije u XIX veku, kada su troškovi proizvodnje višestruko smanjeni, pa su tapete postale mnogo dostupnije „običnim“ ljudima. Sa daljim razvojem tokom XX veka tapete su počele da se prave od sve različitijih materijala, sa različitim kvalitetom i načinom lepljenja, a sve značajniji i raznovrsniji je postajao i njihov dizajn.

Konačno, u drugoj polovini XX veka kada su počele da se lepe tapete, tapete za zid, kao nešto što je samo tri veka ranije bilo oličenje čistog luksuza, široko je postalo dostupno i može ih priuštiti svaka porodica, a danas – u 21. veku ponovo ulaze u modu i postaju sve popularniji izbor za efektnu dekoraciju zidova. Pogledajte neke od uzoraka tapeta na našem veb sajtu i obiđite naša prodajna mesta u Beogradu i izaberite najbolje tapete za Vaš enterijer. Uvek napominjemo da se tapete najbolje slažu uz mebl štof vašeg nameštaja.

Call Now Button